Puun sielu

Minussa on aina ollut vähän keittiöpsykologin vikaa. Tai ehkä ennemminkin saunapsykologin, kun nyt saunassa ollaan. Vuosikymmenten mittaan olen pyörinyt saunaporukassa jos toisessakin ja huomannut, että ihmisen saunatottumukset paljastavat helposti, millainen on hänen persoonallisuutensa.

Lueskelen mielelläni juttuja ja kirjoja, joissa käsitellään ihmismieltä ja ihmisten persoonallisuuksia. Ihmisillä on selvästi ollut kautta aikain tarve luokitella muita ihmisiä eri tavoin, milloin milläkin kriteereillä mutta erityisesti persoonallisuuden perusteella. Ehkäpä se auttaa meitä hallitsemaan paremmin ympäristöämme, kun luulemme pystyvämme niputtamaan ihmiset johonkin tiettyyn ryhmään.

Persoonallisuustyyppien luokittelutapoja tuntuukin olevan lukemattomia, mutta yksi usein toistuvista malleista on jako neljään eri persoonallisuustyyppiin. Näitä tyyppejä kuvataan milloin väreillä, milloin kirjaimilla, mutta pohjimmiltaan kyse on samoista sankareista: hallitsevia punaisista, vaikuttavista keltaisista, vakaista vihreistä ja analyyttisistä sinisistä.

Havaintojeni perusteella samalla nelijaolla voidaan panna erilaiset saunojat niin sanotusti halki, poikki ja pinoon.

Hallitsevat punaiset ovat ennen kaikkea kilpailuhenkisiä, päättäväisiä, suoraviivaisia ja kärsimättömiä, ja siviilielämässä heitä tapaakin monesti pomohommissa. Saunamaailmassa punaiset ovat taas niitä oman elämänsä saunamajureita, jotka runttaavat ruhonsa vaikka väkisin lauteiden parhaalle paikalle. He päättävät, milloin on aika heittää löylyä ja milloin vilvoitella – muilta sen kummemmin asiaa tiedustelematta. Erilaiset löylynheittokilpailut ovat näiden saunamajurien kokoontumisajoja, joissa he ottavat mittaa, kuka on saunojista kaikkein hulluin.

Vaikuttavat keltaiset ovat luovia, innostuvia, avoimia, puheliaita ja sanalla sanoen vähän lyhytjänteisiä. Saunassa keltaiset tyypit tunnistaa myös siitä, etteivät he oikein malta. Siis oikein mitään. He eivät malta istua rauhassa ja nautiskella löylyssä vaan vispaavat koko ajan jalkojaan päästäkseen pulahtamaan. Vedessä he malttavat olla sen verran, että varpaat häthätää kastuvat. Terassilla vilvoitellessaan he vilkuilevat vähän väliä saunaan, että josko taas pääsisi vähän lämmittelemään. Tämä kaikki tapahtuu taukoamattoman höpötyksen säestämänä.

Vakaat vihreät ovat ystävällisiä, huomaavaisia, kärsivällisiä, turvallisuushakuisia ja jopa vähän jääräpäisiä. Vihreän saunojan unelmien saunareissu sujuu aina samaan malliin, sillä rutiinien toistuminen samanlaisina maksimoi hänen nautintonsa. Saunaan mennään aina tiettynä päivänä, aina samaan aikaan. Löylyssä käydään tietty määrä kertoja ja niiden välillä pidetään aina saman mittainen vilvoittelutauko, jonka aikana nautitan samaa karpalomehua, jota vaarikin jo aikoinaan saunassa siemaili. Jos siis pääset vihreän saunaojan vieraaksi, älä herran tähden ehdota mitään poikkeuksia saunamenoihin.

Siniset ovat oma lukunsa. He ovat pikkutarkkoja, asiallisia, etäisiä, ja loogisia. Täsmilöitä, saattaisi joku ilkeämielinen sanoa. Saunojina he ovat tiedemiehiä, ja heidän saunatottumuksensa noudattavat lääketieteellisiä ja fysiologisia suosituksia. Saunan lämpötilan on oltava 80 celsiusastetta. Tasan, ei piiruakaan yli. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava 15 %,, ei promilleakaan enempää tai vähempää. Saunassa ollaan 8 minuuttia ja 37 sekuntia kerrallaan ja tuona aikana heitetään löylyt kohdassa 3:37 ja 7:37.  Ja alle 200-asteisille kiville ei sitten todellakaan heitetä löylyä!

Meistä on siis moneksi, eikä siinä mitään. Kaikki taaplaavat tyylillään ja puolestani ihan jokainen meistä saa saunoa juuri niin kuin haluaa. Kunhan minäkin saan nauttia saunasta juuri omalla tavallani.

Löylyn Henki on saunahullu suomalainen, joka saunoessaan pohtii syntyjä syviä – sekä saunoista että niiden liepeiltä.