Lämpöpuu kesäparatiisissa
(Kilpailu on päättynyt. Voittajat julkistetaan 1.11.2023)

 

On aika jälleen kutsua sinut mukaan vuosittain järjestettävään Karavan Puupinta-ideakilpailuun. Puualan perheyrityksenä pidämme tärkeänä nostaa puun arvostusta entisestään ja tuoda esiin innovatiivisia ja kestäviä tapoja käyttää sitä.

Puu on lämmin, luonnonmukainen ja helposti muokattava materiaali, joka soveltuu lähes mihin vain piharakentamisen kohteeseen. Meille kaikille tuttuja ovat puiset pergolat, aidat, terassit ja monenlaiset ulkokalusteet. Puu on yleensä päämateriaali myös portaissa, näkösuojissa ja pihan pienissä rakennuksissa.

Tänä vuonna ideakilpailussa annetaan osallistujien ideoida vapain mielin puun käyttöä ulkotiloissa. Mitä sinun kesäparatiisissasi voisi toteuttaa, tai olet ehkä jo toteuttanut puusta? Haluatko suunnitella uudenlaisen terassin tai erityisen puisen viljelylaatikon? Lähetä kilpailuumme idea, jossa on jokin ihastuttava, tyylikäs, innovatiivinen tai muuten vain mielenkiintoinen ulkokäyttöön sopiva puuratkaisu. Kaikenlaiset ideat parvekkeelle, patiolle ja puutarhaan ovat tervetulleita!

Erityisesti toivomme kilpailijoiden hyödyntävän ideoissaan puumateriaalina Karavan mallistoon kuuluvia lämpökäsiteltyjä puulajeja; mäntyä, kuusta ja saarnia. Kannustamme suunnittelijoita pohtimaan lämpökäsitellylle puulle käyttömahdollisuuksia, joissa puun monipuolisuus, kauneus ja kestävyys tulevat esiin. Jalopuuna tunnettu saarni ja rakkaat havupuumme sopivat varmasti rakennusmateriaaliksi kaikkein koreimpaankin kesäparatiisiin.

Lyhyt tietopaketti materiaalista:

Lämpökäsitelty puu eli lämpöpuu valmistetaan modifioimalla puuta yli 160 °C:n lämpötilassa. Valmistusprosessi perustuu korkean läm­pötilan ja vesihöyryn käyttöön. Prosessin aikana puuhun ei lisätä kemikaaleja, joten lämpökäsitelty puu on täysin puhdas luonnontuote.

Lämpökäsittelyllä puulle saadaan parempi biologinen kestävyys ja alhaisempi kosteuseläminen verrattuna lämpökäsittelemättömään puuhun. Lämpökäsittelyssä puun väri tummenee ja muuttuu enemmän jalopuiden sävyiseksi. Lämpöpuuta on helppo työstää, ja pinta tuntuu höyläyksen jälkeen ihastuttavan sileältä. Lämpökäsittelyssä puun lahon- ja säänkesto-ominaisuudet paranevat sekä kosteuseläminen pienenee. Korkeassa lämpötilassa myös pihka poistuu puusta.

Suomessa lämpökäsiteltyä puutavaraa valmistetaan patentoidulla ThermoWood® -prosessilla, jolla valmistettu lämpöpuu jaetaan kahteen luokkaan, Thermo-S ja Thermo-D. Tuoteluokat määrittele­vät lopputuotteen ominaisuudet ja käyttökohteet sisä- ja ulkotiloihin.
Lisää tietoa lämpöpuusta löydät täältä:

http://thermowood.palvelee.fi/esitteet-ja-kirjat

Aikataulu

Kilpailun osallistumisaika on 21.6.—30.9.2023. Voittajat julkistetaan 1.11. ja palkinnot luovutetaan erikseen ilmoitettavana päivänä Karavan showroomissa Pirkkalassa.

Palkinnot

Pääpalkintona on 1000 €. Lisäksi jaamme kaksi kunniamainintaa. Voittajatyö saa näkyvyyttä Karavan viestinnässä.

Kilpailutyöt

Kilpailuun voi osallistua luonnoksin esitetyllä idealla tai lähettämällä kuvia valmistamastasi mallikappaleesta. Työt lähetetään A3-koossa pdf-tiedostona. Kilpailuun voi osallistua useammalla työllä, mutta jokainen työ tulee lähettää omana tiedostonaan. Myös ryhmät voivat osallistua kilpailuun. Töiden tekijän- ja omistusoikeudet jäävät tekijöille. Ideoiden mahdollisesta kaupallisesta hyödyntämisestä neuvotellaan erikseen. Kilpailuun osallistuminen ei velvoita tarjoamaan työtä kilpailun järjestäjälle kaupallisessa tarkoituksessa. Huomioithan, että osallistuessasi kilpailuun annat Kärävä Oy:lle luvan halutessaan julkaista nimesi ja tietoja ideastasi viestintäkanavissaan. Kilpailutöiden yhteydessä kerrotaan aina kun se on luontevaa suunnittelijan nimi, ja kilpailun materiaaleja hyödynnetään tekijänoikeuksia kunnioittaen.

Kilpailutyön tulee sisältää:

  • Kuva tuotteesta (piirros, hahmotelma, valokuva, skitsi)
  • Kuvaus tuotteen ideasta ja materiaaleista sekä tuotteen mitat
  • Kilpailijan yhteystiedot (nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero)

Tuomaristo

Kilpailun päätuomarina toimii Jaana Karell | Karell Design, puutuotteiden suunnitteluun erikoistunut teollinen muotoilija, taiteen maisteri. Lisäksi tuomaristoon kuuluu Kärävä Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Soini sekä Sari Lampinen MSGD puutarhasuunnittelija, Puutarhasuunnittelu Puksipuu.

Jaana Karell

Jaakko Soini

Sari Lampinen

Puupinta 2022

Voittaja: Zsuzsanna Horvath (Tanska), Rocking bench

Innovatiivinen ja tutkiva ote lämpöpuisen tuotteen suunnitteluun miellytti tuomareita. Rockin bench on moderni puukaluste, jonka käyttökokemus yllättää. Työssä on yksinkertaisella ja monikäyttöisellä puurimalla luotu eri suunnista tarkasteltuna kiinnostava taideteosmainen kaluste. Arkkitehtuurissa on viime vuosina nähty paljon lämpöpuusta toteutettuja rimoituksia ja voittajatuote sopii hyvin erilaisiin käyttöympäristöihin.

Puurimalla innovatiivisesti toteutetun modernin puukalusteen käyttökokemus yllättää.

Puupinta 2021

Voittaja: Henri Judin, Elävä seinä

Henri Judinin ideoima Elävä seinä on sekä esteettisesti tyylikäs että teknisesti oivaltava työ. Elävässä seinässä on ihastuttavalla tavalla hyödynnetty puumateriaalin ominaisuus reagoida kosteuden kanssa. Ominaisuus, joka koetaan usein haasteelliseksi ja puun käyttöä rajoittavaksikin tekijäksi, on työssä nähty positiivisena asiana. Suunnittelija on tutkinut puumateriaalia ennakkoluulottomasti ja lopputuloksessa säilyy kiinnostavalla tavalla elävän luonnonmateriaalin vapaus, tarve liikkua ja muuttua.

Elävän pinnan graafinen ulkonäkö on ajaton, tasapainoinen ja miellyttävä katsella.

Puupinta 2020

Voittaja: Tomi Laukkanen, Pop-paneeli 

Tomi Laukkasen Pop-paneeli on perinteisellä höylätekniikalla valmistettavissa oleva pontillinen paneeli, jonka pelkistetty ja selkeä ulkomuoto viehätti tuomareita lopulta kaikkein eniten. Paneelin pyöreä muoto tuo isona pintana mieleen puun rungot ja metsän. Erikokoisia paneeleita yhdistelemällä voi sommitella kivoja vapaita rytmittelyjä ja käyttämällä vain yhtä kokoa saa vaikuttavia arkkitehtonisia puupintoja. Pop-paneelin idea toimii hienosti myös eri puulajeista toteutettuna sekä pintakäsiteltynä eri sävyillä. Ideassa näkyy tavallaan isoon kokoon skaalattu sormipaneeli tai entistä rohkeammin muotoiltu hirsipaneeli. Toisinaan uuden idean ei tarvitse suuresti poiketa tutuista asioista, vaan raikas näkökulma löytyy, kun katselee aihetta tuorein silmin. On hieman jopa ihme, ettei tällaista puupintaa ole ollut jo sisustajille tarjolla.

 

Toisinaan uuden idean ei tarvitse suuresti poiketa tutuista asioista, vaan raikas näkökulma löytyy, kun katselee aihetta tuorein silmin.

Puupinta 2019

Voittaja: Pekka Salminen, Kameleontti

Puupinta 2019 -voittajaksi valittiin Pekka Salminen työllään Kameleontti. Voittajatyö oli tuomariston mielestä innovatiivinen ja teknisesti pitkälle mietitty kokonaisratkaisu, joka soveltuisi myös sarjatuotantoon. Tuomaristo piti sekä työn perusideana toimivista puukehyksistä, että monipuolisesti varioitavista pinnoista kehysten sisään.

Kameleontin suunnittelijalla on ammattimainen näkemys puumateriaalin mahdollisuuksista ja puulle luontevista työstötavoista.

Palauta Puupinta 2023 -kilpailutyösi viimeistään 31.9.2023 mennessä

Myymälämme ja showroomimme:
Jasperintie 297
33960 Pirkkala
Ma–pe klo 8-16

Yhteystiedot:
0207 345 370
myynti@karava.fi

© 2022 Kärävä Oy
Tietosuojalausunto