Puun sielu

Onko valolla väliä saunassa? Eikö se riitä, että näkee könytä lauteille ja viskata löylyveden kuta kuinkin oikeaan suuntaan? Juu ei, ei riitä. Hyvä valaistus on oleellinen osa saunaelämystä, kuten opin viime saunareissullani.

 

Lauteet saunan tekevät. Ja näyttävät puulajit paneeleissa sekä niiden huolella mietitty leveys ja profiili. Ja tietysti kiuas. Ja sisustuksen harkitut yksityiskohdat. Näin tapasin itsekin ajatella, kunnes sain saunaseuraksi kaverin, joka on omistautunut valaisun jalolle taiteelle.

Saunavalaisuvelholla oli varsin järkeenkäypä teesi: mitä ihmeen järkeä on investoida näyttävään kiukaaseen tai tyylikkäisiin jalopuupaneeleihin, jos saunassa on niin huono valo, ettei kukaan näe niitä?

 

Koin valaistumisen! Valolla on totisesti väliä.

Päätinkin tentata asiantuntijalta hieman lisää, mitä valaisemisessa on syytä ottaa huomioon ja miten sillä voidaan vaikuttaa saunan tunnelmaan.

Ihan ensimmäiseksi: mistä lähteä liikkeelle, kun valaistusasioiden miettiminen tulee ajankohtaiseksi? Perussääntö on kuulemma simppeli: pitää valaista sauna eikä saunojia. Kukaan ei halua istua spottivalokeilassa.

Sitten kun mennään siihen, millainen on hyvä valaistus ja mikä on riittävä määrä valoa, ollaankin jo tukevasti makuasioiden äärellä. Yksi tykkää tyttärestä, toinen äidistä. Tai siis: yksi tuntee olonsa kotoisaksi hämäränhyssyssä, kun taas toinen tykkää kylpeä runsaammassa valossa. Tässä kohdin jokainen on oman saunansa paras asiantuntija.

Valon määrän lisäksi myös värilämpötila vaikuttaa saunan tunnelmaan. Perinteisesti sauna on hämyisä tila, joten saunassa on totuttu käyttämään lämpimiä sävyjä. Lämmintä sävyä puoltaa sekin, että perinteiset saunassa käytetyt puulajit ovat edukseen sen valossa. Lämmintä valoa tuottavan lampun tunnistaa muuten Kelvin-luvusta 2 700.

Toisaalta jos sauna on modernisti vitivalkoinen tai sysimusta, lämpimät valon sävyt eivät ehkä ole parhaat mahdolliset, vaan voi olla syytä käyttää kylmempää valoa. Esimerkiksi valkoinen sauna ei välttämättä näytä hyvältä keltaisessa lämpimässä valossa.

Muotiseikat vaikuttavat valaistukseenkin. Ennen oli tapana valaista sauna suoralla valolla, mutta nykyään epäsuora valaistus jyllää saunoissa. Epäsuora valaistus onkin mainio keksintö. Sen avulla saunaan voi nimittäin loihtia valon ja varjon leikin, joka korostaa saunaa ja sen parhaita puolia.

Valolla voi leikitellä muutenkin, mistä hyvä esimerkki ovat vaikkapa saunan kattoon sommitellut kuviot. Mikäs siinä on saunoessa esimerkiksi onnellisen tähtikuvion alla.

Jos haluaa heittäytyä oikein hurjaksi, saunaan voi tuoda värillisiäkin valoja tai valoefektejä. Etenkin ulkomailla ollaan hullaantuneita esimerkiksi revontulivaloista ja väriään vaihtavista valopaneeleista. Tässä kohdin saunahullu suomalainen alkaa jo vähän kakoa, vaikka asiantuntijamme väittääkin, että ne voivat olla kauniisti ja tyylikkäästi toteutettuja. Mene ja tiedä, itse en haluaisi saunoa tivolissa.

Mutta kuten sanottu, kun oman saunasta ja sen valaisusta on kysymys, itse kukin on paras asiantuntija. Jokainen saa tehdä saunastaan juuri sellaisen, kuin haluaa.

Yhtä kaikki, taitaa olla niin, että on syytä uskoa asiantuntijan sanoja: saunan valaistus vaikuttaa saunan tunnelmaan enemmän kuin mikään muu tekijä. Tai ainakin yhtä paljon kuin kaikki muut tunnelman kannalta oleelliset seikat.

 

Löylyn henki on saunahullu suomalainen, joka blogissaan kertoo, mitä kaikkea on saunoessaan pohdiskellut. Valaisevaa tietoa saunan valaisusta Löylyn henki sai Cariitti Oy:n toimitusjohtaja Peter Ruokoselta, joka on alan raskaan sarjan asiantuntija.