Jos haluat omannäköisesi saunan, valitse Karava-sauna. Tarjoamme yksilöllisiä ratkaisuja ja valmistamme esimerkiksi saunapaneelit ja lauteet käsityönä omista, laadukkaista raaka-aineista.

Käytämme tuotteissamme useita eri puulajeja sellaisenaan tai valmistamme niistä lämpökäsiteltyjä jalosteita.
Meille on myönnetty FSC® (C123987)-sertifikaatti. Se kertoo, että olemme mukana edistämässä kestävää kehitystä maailman metsävarojen hyödyntämisessä.

Etsitkö saunakokonaisuutta vai pelkästään saunapaneeleita tai lauteita? Meiltä saat juuri sen mitä tarvitset. Perusvalikoiman lisäksi voit tilata tuotteita omien toiveidesi ja mittojesi mukaan. Halutessasi autamme sinua tuotteiden tai saunan suunnittelussa.

  • Yksilölliset ratkaisut
  • Kotimaista käsityötä
  • Laadukkaat materiaalit
  • Kattava tuotevalikoima
  • Nopeat toimitukset
  • Kilpailukykyiset hinnat

Upeat Karava-saunat Design by Lauri -taloissa

Karava on mukana Design by Lauri -ohjelmassa. TV5-kanavalla esitettävässä ohjelmassa muusikko Lauri Ylönen suunnittelee talot Jannika B:lle ja Toni Wirtaselle, Hanna Brotherukselle ja Mikko Kuustoselle, Eveliina Alanteelle ja Ville Leinolle sekä Tommi Korpelalle ja Kari ”Hissu” Hietalahdelle. Aiemmassa Laurin talot -ohjelmassa yksilölliset Karava-saunat toteutettiin Laurille itselleen sekä Duudsonien Jarpille, Aleksi Valavuorelle ja Elastiselle. 

KUSTOMOITU KARAVA-SAUNA

Vain mielikuvitus asettaa rajat mittatilauksena suunniteltaviin Karava-saunoihin. Muusikko Lauri Ylönen on suunnitellut huikean hienoja ja yksilöllisiä saunoja itsensä lisäksi tunnetuille suomalaisille Jannika B:stä ja Toni Wirtasesta Elastiseen ja Duudsonien Jarppiin. Millainen on sinun unelmiesi sauna?

LISÄVARUSTEET

Ohessa esimerkkejä kustomoiduista, persoonallisista saunoista ja lisävarusteista. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää erilaisista ratkaisuista.

KOVERA-LAUDE

Lauteet tekevät saunan. Jos haluat jotakin todella erilaista ja edukseen erottuvaa, valitse Kovera-laude. Se on saanut nimensä istuinlauteen koverasta muodosta. Muodolla on ulkonäön lisäksi tärkeitä funktioita: laude on erittäin miellyttävä istua ja muodon ansiosta vesi valuu keskisaumasta pois. Etureunassa on vakiona valoura.

LISÄVARUSTEET

Ohessa esimerkkejä persoonallisista Kovera-lauteista sekä lisävarusteista. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää erilaisista ratkaisuista.

LEVEÄLAUDE

Lauteissa on eroja. Jos haluat tavallista järeämmät lauteet, valitse Leveälaude. Liimalevyrakenteen ansiosta leveämpikin lankku säilyttää muotonsa vääntymättä ja kestää katsetta. Meiltä saat tyylikkäät ja kestävät lauteet juuri sellaisena kuin haluat, joko suoraan valikoimastamme tai mittatilaustyönä sinulle suunniteltuna.

LISÄVARUSTEET

Ohessa esimerkkejä leveälaudesaunoista sekä lisävarusteista. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää yksilöllisistä ratkaisuistamme.

Saunan lauteet

Lauteet tekevät saunan. Olennaista on löytää ratkaisu, joka istuu juuri omiin tarpeisiin. Meiltä saat lauteet toiveidesi mukaisesti joko metritavarana tai omien mittojesi mukaisesti valmistettuina. Valmistamme mittatilaustyönä myös erikoislaudeprofiileja, jotka voit suunnitella itse tai yhdessä meidän kanssamme.

Perusvalikoimaamme kuuluvat lauteet ovat kooltaan 28×120 ja 28×140 cm. Leveytensä lisäksi ne erottuvat edukseen tyylillään, sillä ne asennetaan saunaan pitkittäin eikä poikittain kuten yleensä. Valittavanasi on useita puulajeja, laudemuotoja ja profiileita. Lauteet voidaan myös värjätä mieltymystesi mukaan, jolloin niihin saadaan persoonallista ilmettä. Käytämme värjätyissä lauteissa Tikkurilan Supi Saunavahaa.

Kerro meille mitä haluat lähettämällä tarjouspyyntö. Ei haittaa, vaikket täyttäisi lomaketta kokonaan – otamme sinuun yhteyttä ja käymme asiat kanssasi läpi.

Saunan ja kylpyhuoneen penkit

Ohessa esimerkkejä saunan sekä kylpyhuoneen Kovera- ja Jiiri-penkeistä sekä Visa-jakkarasta. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää persoonallisista ratkaisuista.

Saunapaneelit

Karavan saunapaneeleilla luot saunaan haluamasi tyylin ja tunnelman. Perusvalikoiman lisäksi voimme valmistaa sinulle toiveidesi mukaisen erikoisprofiilin. Tarvittaessa autamme sinua sen suunnittelussa. Saunapaneelit voidaan myös värjätä, jolloin niihin saadaan persoonallista ilmettä. Saunapaneelien värjäyksessä käytämme Tikkurilan Supi Saunavahaa.

Saunapaneelien perusvalikoimaan kuuluvat seuraavat paneeliprofiilit: Kallio, Kallio valeura, STP ja Sormipaneeli. Yleisimmät koot paneeleissamme ovat: 15×70, 15×90 ja 15×120. Saatavana on myös leveämpiä saunapaneeleita kuten 15×140 ja 17×190. Pituuden voit valita itse – meillä on varastossamme useita eri vaihtoehtoja. Kaikki sisäverhoukseen tarkoitetut paneelimme ovat CE-hyväksyttyjä.

Kerro meille mitä haluat lähettämällä tarjouspyyntö. Ei haittaa, vaikket täyttäisi lomaketta kokonaan – otamme sinuun yhteyttä,
niin voimme käydä asiat yhdessä läpi.

Saunan suunnittelu

Haluatko suunnitella saunan itse vai yhdessä meidän kanssamme? Omatoimisessa saunan suunnittelussa suosittelemme hyödyntämään 3D-suunnittelusovellustamme. Jos kaipaat enemmän tukea ideointiin ja suunnitteluun, autamme sinua mielellämme puhelimitse, sähköpostitse tai paikan päällä Pirkkalan showroomissa. Siellä näet tuotteemme livenä ja voit esimerkiksi koeistua erilaisia lauteita.

Halutessasi saat meiltä myös tarkat suunnitelmat. Siinä tapauksessa käänny Saunan suunnittelupalvelun puoleen.

Saunan suunnittelusovellus

3D-suunnittelusovellus

Olemme helpottaneet saunan ideointia kehittämällä helppokäyttöisen suunnittelusovelluksen. Sovelluksen avulla pystyt nopeasti tutkimaan erilaisia kokonaisuuksia saunaasi. Sovellus toimii selaimen kautta tai voit ladata sen myös Android sekä Apple-laitteille.

Sovellus antaa inspiraatiota ja auttaa sinua luomaan mieleisesi saunan.

 

Toimitus ja asennus

Toimitamme saunapaneelit ja lauteet kaikkialle Suomeen ja tarvittaessa myös ulkomaille. Avaimet käteen -asennuspalvelua tarjoamme Pirkanmaalla ja Etelä-Suomen alueella. Ota yhteys ja kysy lisää.

Toimitus sisältää aina tarvittavat asennusohjeet ja työpiirrokset. Näin voit hyödyntää ammattitaitoamme silloinkin, kun teet asennuksen itse tai käytät ulkopuolista urakoitsijaa. Myös huolto-ohjeet kuuluvat aina kauppaan.

Ohjeita saunan asentamiseen

Alkuvalmistelut

Rakensitpa uutta tai korjasitpa vanhaa, työ kannattaa tehdä huolella ja laadukkailla materiaaleilla – molemmat seikat pidentävät tuotteiden kestävyyttä ja käyttöikää.

Suojaa kaikki ympäröivät pinnat soveltuvilla materiaaleilla, esimerkiksi laattalattia kovalevyllä tai suojapahvilla.

Kiinnitä erityishuomiota työturvallisuuteen. Kaikki LVIS-työt tulee teettää ammattilaisella. Suojaamattomat sähköjohdot pitää suojata ja tehdä virrattomiksi. Rakenteissa olevat sähköjohdot, vesiputket ja ilmanvaihtoputket kannatta merkitä rakenteisiin. Näin minimoidaan riskiä, etteivät kiinnikkeet (naulat ja ruuvit) osu niihin rakentamisvaiheessa.

Tarvittavien työvälineiden tulee olla käyttötarkoitukseltaan asiaan soveltuvia. Saunan rakentamisessa ei työvälineitä kannata ”viritellä”. Niitä saa ostettua rautakaupasta tai vaihtoehtoisesti vuokrattua konevuokraamoista.

Rungosta rimoihin

Alkuvalmisteluiden jälkeen työ aloitetaan tarkastamalla saunaa ympäröivä runko. Rungoista tarkistetaan silmämääräisesti mahdolliset kosteusvauriot, halkeamat ja eristeiden tiiviys. Vaurioituneet osat vaihdetaan tai korjataan. Rungon suoruus tarkistetaan vatupassin avulla. Merkittävästi vino runko pitää suoristaa. Lievät virheet voidaan korjata myöhemmin naulausriman asennuksen yhteydessä.

Runkorakenteiden väliin asennetaan tarvittavat ilmastointiputket ja sähkösyötöt. Rungon asentamisen jälkeen asennetaan höyrynsulku. Höyrynsulkuna voidaan käyttää alumiinipaperia tai vaihtoehtoisesti alumiinipintaista eristettä rakennustavasta riippuen. Saumat ja läpiviennit teipataan huolellisesti alumiiniteipillä.

Seuraavaksi asennetaan naulausrima, joka toimii myös tuuletusrimana. Rimaksi kannattaa valita höyläämällä mitallistettu materiaali, esim. 22×48. Tarkista rimojen suoruus ja kiilaa ne tarvittaessa suoraan. Näin vältyt myöhemmin valmiiden pintojen epäsuoruuksilta.

Lauteet, kiuas & valaistus

Laude- ja kiuastartunnat tulee asentaa ennen paneeliasennusta. Tähän soveltuu hyvin 21 mm:n havuvaneri. Vanerista sahataan 150 mm:n leveää soiroa, joka asennetaan naulausrimojen väliin. Vaneria asennettaessa on huolehdittava, ettei se estä ilmankiertoa höyrynsulkupinnan ja paneelin välissä.

Lauteiden tartuntaan käytettävän vanerin yläreuna asennetaan samaan korkeuteen kuin lauteiden yläpinta. Tyypillinen mitoitus on ylälaude h=1100 ja alalaude h=700 valmiista lattiapinnasta mitattuna. Huomaa, että se voi olla myös jotakin muuta – tarkista siis mitat suunnitelmasta. Kiukaan tartunta asennetaan kiuasvalmistajan ohjeen mukaan.

Nykyään saunoissa käytetään usein kuituvalaistusta. Kuidut kuljetaan naulausrimojen välissä haluttuihin asennuskohtiin. Älä asenna kuituja rimojen alle, koska ne voivat vaurioitua esimerkiksi naulauksen yhteydessä. Ennen panelointia naulausrimojen välissä voidaan kuljettaa myös muuta tekniikkaa (esim. kiukaan termostaatin johto).

Panelointi

Panelointityöhön valmistautuminen kannattaa aloittaa lattiapintojen puhdistuksella. Tällä varmistetaan, ettei lattialla ole epäpuhtauksia tai roskia. Ne saattavat vahingoittaa valmista lattiaa työpukkia käytettäessä.

Paneeleiden kiinnitystapa on syytä miettiä ennen työn aloittamista. Päältä naulaus on tukeva, mutta tällöin naularivit tulee linjata huolellisesti, jotta lopputulos on siisti. Piilosta naulaamalla saadaan helpolla siisti lopputulos, mutta etenkin leveitä paneeleita käytettäessä tulee varmistua riittävästä kiinnityksestä, etteivät paneelit irtoa kosteusvaihteluiden aiheuttamasta puun elämisestä.

Panelointi aloitetaan katosta. Mittaa katon etenemä (paneloitavan alueen leveys). Kavenna ensimmäinen paneeli siten, että se on viimeisen paneelin kanssa samanlevyinen. Tällöin ei tule virhettä, että katon ensimmäinen paneeli on leveä ja viimeinen vain kapea soiro.

Ensimmäisen paneelin kavennus tehdään urospontinpuolelta, eli naaraspontti on asentajaan päin. Seinän naulausriman ja ensimmäisen kattopaneelin väliin jätetään vähintään 5 mm:n rako, jotta kattopaneelit pääsevät vapaasti elämään kosteusvaihtelun vaikutuksesta. Tarkista työn edetessä etenemää, jotta panelointi kulkee tasaisesti eikä kiilaa. Jos mitta heittää, korjaa sitä tasaisesti. Älä siis tee viimeisestä paneelista kiilaa.

Seinäpanelointi aloitetaan nurkkalistojen asennuksella. Listat katkaistaan paneloitavan alan pituisiksi ja kiinnitetään kevyesti naulausrimoihin. Panelointi aloitetaan yläreunasta. Ensimmäisestä paneelista kavennetaan vähintään urospontti pois. Kannattaa tarkistaa kuitenkin koko seinän etenemä ja kaventaa tarvittaessa enemmänkin, mikäli alimmasta paneelista on tulossa alle 30 mm leveä. Kapean soiron kiinnittäminen on vaikeaa, ja se voi näkyä myös valmiissa saunassa.

Ensimmäinen paneeli asennetaan seinään naaraspontti alaspäin. Kattopaneelin ja seinäpaneelin väliin jätetään 3–5 mm:n ilmarako. Työn edetessä kannattaa tarkistella etenemää ja paneeliasennuksen suoruutta. Mikäli virhettä esiintyy, korjaa sitä tasaisesti. Panelointia tehdään kaikkia seiniä samanaikaisesti ”kiertämällä”. Näin vältytään nurkkien hammastuksilta, ts. vierekkäisillä seinillä olevien paneleiden pintakuviot eivät kohtaa nurkissa.

 

Viimeistely

Panelointitöiden jälkeen pinnat viimeistellään halutuilla listoilla. Niitä on tarjolla laaja valikoima. Kiukaan asennus tehdään suunnitelman mukaan ennen tai jälkeen laudeasennuksen riippuen laudemallista.

Loppusiivouksen jälkeen kiuas päälle ja ensimmäisiä löylyjä odottamaan!