Puun sielu

Paneelin puulaji, mahdollinen värjäys ja paneelin leveys vaikuttavat saunan ilmeeseen. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että myös paneelin profiililla voi säätää saunan ulkoasua haluamakseen – harmonisen lempeäksi tai modernin särmikkääksi.

 

Serkkupoika oli pykännyt uuden saunan, ja sehän piti koeponnistaa. Siinä löylyjen lomassa mietiskelin, että miksi tunnelma on erilainen kuin omassa saunassani. Ikään kuin särmikkäämpi. Kummassakin saunassa on puukiuas, samanlainen. Lisäksi sekä serkkupoika että minä olemme päätyneet tervaleppään paneeleissa, vielä samanlevyiseen. Eikä valaisussakaan tai muissa seikoissa ollut mitään kummaa kikkailua.

Kummastelin asiaa ääneen, ja serkkupoika paljasti salaisuuden. Tyyli asuu yksityiskohdissa eli tässä tapauksessa paneelin profiilissa, joka hänen saunassaan oli suorareunainen, kun taas omassani on pyöreäreunaista paneelia. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että profiililla on väliä, joten pitipä hieman tarkemmin perehtyä paneelien kiehtovaan maailmaan.

Profiili eli paneelin poikkileikkaus voi tuntua sivuseikalta, mutta ei siis suinkaan ole sitä. Erityylisillä profiileilla voi säätää saunan sisustusta haluttuun suuntaan.

Aloitetaanpa vähän teknisemmillä seikoilla. Saunapaneeleissa on kolme päätyyppiä, joista käytetään kirjainyhdistelmiä STV, STP ja STS. Ensimmäinen S-kirjain tarkoittaa, että paneeli on tarkoitettu sisäkäyttöön. Toinen kirjain eli T paljastaa, että kyseessä on täysponttipaneeli, jossa on siis sekä uros- että naaraspontti. Jos kyseessä olisi yläpontillinen paneeli, toinen kirjain olisi Y. Viimeinen kirjain on ilmeen kannalta kiinnostavin, sillä se kertoo profiilin muodon. V on viistetty, P pyöreä ja S suora.

STV eli viistoreunainen paneeli alkaa olla jo varsin retrokamaa. 1970–90-luvuilla se oli miltei ainoa tarjolla oleva profiilimuoto. Varsin moni saunahullu pitää viistettyä profiilia edelleen ainoana oikeana.

2000-luvulle tultaessa pyöreäkulmainen STP-paneeli alkoi vallata alaa ja on ollut kestosuosikki koko tämän vuosituhannen. Pyöristettyjen kulmien ansiosta STP-paneeleilla paneloidun saunan tunnelmasta tulee harmoninen ja rauhoittava.

Muodit muuttuvat, ja kansa vaatii uutuuksia –myös saunakansa, joka muuten tuppaa olemaan enempi perinteistä. Tämän päivän trendivaihtoehdoksi onkin noussut suorareunainen STS-paneeli, jota käyttämällä saunan tunnelma muuttuu särmikkäämmäksi ja ryhdikkäämmäksi, ehkäpä hieman funkkishenkiseksi.

Tyypillisiin saunapaneeleihin lukeutuu myös perinteinen sormipaneeli, joka sopii erityisen hyvin tehosteiden tekemiseen seinä- ja kattopintoihin.

Jos haluaa saunaansa ilmeen, joka ei tule vastaan ihan joka niemen ja notkon löylyhuoneessa, kannattaa tutustua etevien höyläämöiden kehittämiin erikoisprofiileihin. Löylyn henki on ihastunut esimerkiksi Karavan Kallio-profiilin, joka hillityn avosaumansa ja hienostuneen, tuskin havaittavan pyöristyksensä ansiosta luo saunaan modernin mutta levollisen tunnelman. Kallio-pintoja voi lisäksi elävöittää käyttämällä Kallio valeura -paneelia, jonka pinta tuo mieleen ikään kuin särmikkään sormipaneelin.

Ja toki: jos haluaa saunaan täysin yksilöllisen paneelin, sekin onnistuu. Asiansa osaava verstas kyllä höylää tismalleen toiveidesi mukaisen profiilin, sellaisen jollaista ei ole kenellekään muulla. Kysy vaikka!

 

Löylyn henki on saunahullu suomalainen, joka blogissaan kertoo, mitä kaikkea on saunoessaan pohdiskellut.