Puun sielu

Väitän, että jokaisessa suomalaisessa asuu pieni metsän henki. Olen nimittäin huomannut, että suomalaisen mieli lepää kaikkialla, missä vain on vähänkin läsnä puuta.

Naapuri kutsui saunomaan. Tai oikeammin luulen, että hän kutsui minut kylään vain saadakseen esitellä takkahuonettaan, jonka hän oli vastikään remontoinut. No, oli syy mikä tahansa, kyllä meikäläiselle saunakutsu aina kelpaa.

Ja itse asiassa vilvoittelun lomassa kelpasi myös ihastella kasvojenkohotuksen kokenutta takkahuonetta. Istuskelin siinä vissypulloa pyöritellen ja mietin, miksi huone näytti ja ennen kaikkea tuntui niin hyvältä, vaikkei sisustus varsinaisesti ollutkaan oman makuni mukainen. Se oli nimittäin viritetty varsin moderniksi, ja itse olen ennemminkin perinteisen tyylin kannattaja.

Aikani pähkäiltyäni ymmärsin. Takkahuoneen takaseinä oli verhoiltu puupaneeleilla. Olkoonkin, että seinä oli suorastaan yltiötrendikäs leveine ja särmäreunaisine mustine paneeleineen, se oli yhtä kaikki puuta. Ja niin se vain on, että jokaisessa suomalaisessa asuu pieni metsän henki ja siksi puu puhuttelee meitä. Kun ympärillämme on puuta, meidän on yksinkertaisesti helpompi hengittää, vaikka koko torppaa ei olisi rakennettu hirrestä.

Kiinnostuin paneeleiden käytöstä sisustuksessa – siis muuallakin kuin saunassa – joten päätin kysellä vähän lisää asiaan vihkiytyneeltä tutulta sisustussuunnittelijalta. Opin paljon uutta. Tai ainakin kolme pointtia, kuten entinen ministeri tapasi sanoa.

Ensinnäkin puu on paitsi ajankohtainen myös erittäin monipuolinen materiaali, jolla voi toteuttaa hyvinkin erilaisia sisustuksia. Mielikuvat mummonmökeistä ja yksitoikkoisista 80-luvun kellastuneista mäntypaneeliseinistä voi viskata romukoppaan, sillä puupaneloinneilla voi loihtia mitä moninaisimpia tyylejä.

Panelointia voi säätää halumaansa suuntaan vaikkapa profiilin valinnalla. Teräväreunainen paneeli tuo särmää sisustukseen, kun taas pyöreäreunainen profiili virittää tunnelman perinteisemmäksi. Paneelin leveydellä voi leikitellä ja eri paneelilaatuja sopii hyvin sekoittaa keskenään. Paneeliin saa esimerkiksi mielenkiintoista rytmiä vuorottelemalla leveämpää ja kapeampaa paneelia. Eikä mikään estä tekemästä eri puulajeilla vaikka raidallisia panelointeja. Ja kun vielä miettii, että paneloinnin voi tehdä vaakaan tai pystyyn tai vinoon, alkaakin vaihtoehtoja olla riittämiin. Puolipaneloinnin suomista mahdollisuuksista puhumattakaan.

Toisekseen, puu tuo aina pehmeyttä sisustukseen. Eikä se edes edellytä, että puun oma sävy jää näkyviin. Maalattukin paneeli luo nimittäin lämpimän tunnelman, sillä puu on aina puuta, vaikka sen pinta peittyisikin maalilla. Lisäksi struktuuri tekee paneloinnista mielenkiintoisen, vaikka se olisi maalattu. Esimerkiksi maalattu sormipaneeli on takuuvarmasti hyvännäköinen ratkaisu.

Puulla on muuten siinäkin mielessä pehmentävä vaikutus, että se on omiaan kohentamaan akustiikkaa. Puun akustiset ominaisuudet ovatkin poikaa eritoten sellaisissa sisustuksissa, joissa on käytetty kovia materiaaleja.

Kolmannekseen opin, että puu herää kauniisti eloon muiden materiaalien rinnalla ja että sen avulla voi luoda sisustukseen mielenkiintoisia kontrasteja. Esimerkiksi puu ja betoni ovat kiinnostava yhdistelmä, jossa materiaalit korostavat toisiaan. Ja kun aiemmin oli puhe puusta ajankohtaisena materiaalina, pitää tässä mainita myös kulta, kupari ja messinki. Ne ovat nimittäin supertrendikkäitä – ja kas, ne sopivat erittäin hyvin yhteen puun sävyjen kanssa.

Tivasin vielä luottosisustussuunnittelijaltani, minkä neuvon hän antaisi puupaneeleita pohtivalle sisustajalle. Kotvasen mietittyään hän kannusti tutustumaan avoimesti ja rohkeasti uusiin ratkaisuihin. Puupaneelit sopivat kaikkiin sisustustyyleihin, eikä niiden käytössä mitään rajoituksia. On vain mahdollisuuksia.

Löylyn henki on saunahullu suomalainen, joka blogissaan kertoo, mitä kaikkea on saunoessaan pohdiskellut. Hyvät vinkit paneeleiden kekseliäästä käytöstä Löylyn Henki sai iloa360:n sisustussuunnittelija Heli Virtaselta, joka on kekseliäästi käyttänyt sisäverhouspaneeleita omassa työssään.