Puun sielu

Löylyn henki saunatrendien jäljillä

Trendit tulevat ja menevät, mutta sauna on edustanut pysyvämpiä arvoja. Aivan kaikki muotihömpötykset eivät sen tähden ole saaneet sijaa saunoissamme.

Mutta kyllä ne saunatrenditkin onneksi kehittyvät, vaikkakaan ne eivät muutu yhtä nopeasti kuin vaikkapa vaate- ja sisustusmuoti. Juuri nyt saunojen sisustuksessa näkyy kaksi ohimeneviä muotivirtauksia syvempää ilmiötä: laatuun panostaminen ja hyvinvoinnin arvostaminen. Minua viisaammat käyttävät niistä nimitystä megatrendi.

Käyttipä niistä mitä nimeä tahansa, ne vaikuttavat siihen, että saunan suunnitteluun ja sisustamiseen ollaan valmiita panostamaan.

Hyvinvointiin halutaan satsata

Nykyään kun suunnitellaan kylpy- ja saunaosastoja, niihin satsaaminen näkyy muun muassa siinä, miten ne sijoitellaan rakennukseen ja miten paljon niille annetaan tilaa. Sauna pesuhuoneineen ei ole ihmisten unelmissa enää pelkkä peseytymistila. Nyt haaveissa väikkyy spa-osasto, jossa hoidetaan kokonaisvaltaisesti hyvinvointia ja jossa saunalla on keskeinen rooli.

Saunasta on tullut meditaatiotila, ja pelkän saunomisen rinnalle on tullut uusia käyttötapoja. Saunassa halutaan rentoutua, palautua ja löytää mielenrauha. Eipä ihme, että saunoihin halutaan nyt esimerkiksi tilaa syville lauteille, joilla voi lekotella tai joille voi nostaa jalat.

Hyvinvointitrendi näkyy myös infrapunapaneeleissa, jotka tekevät tuloaan suomalaisiin saunoihin. Infrapunan kun sanotaan lisäävän kudosten toimintaa, tehostavan verenkiertoa ja ylisummaan parantavan elimistön toimintoja. Sehän sopii.

 

Laatuun panostaminen on kestävä ratkaisu

Löylyn henkeä ilahduttaa, että kertakäyttöisyyden asemesta nyt suositaan kestäviä ratkaisuja. Saunassa se näkyy ensinnäkin ajattomuutena ja toisaalta laadukkaina materiaaleina ja korkeatasoisena käsityönä.

On oikeastaan aika hauskaa, että tavallaan trendittömyys on nyt trendikästä. Eli saunan halutaan kestävän aikaa ja näyttävän modernilta pitkään – trendeistä riippumatta. Eipä siis ihme, että saunoissa suositaan tätä nykyä sisustusta, jota voisi luonnehtia skandinaaviseksi tai japanilaiseksi: eleetöntä tyylikkyyttä ja huippulaadukasta puutyötä.

Vaikka tavoitteena olisi yksilöllinen ja erilainen sauna, yksinkertaisuus on arvossaan. Värisävyjä ei juurikaan enää sekoitella samassa tilassa, vaan sauna on joko hyvin vaalea tai hyvin tumma – ei sekä että tai jotain siltä väliltä.

Vähäeleisyyden korostuminen näkyy myös laudelankkujen ja paneelien levenemisenä. Kun laudelankut vielä jokin aika sitten olivat 90 mm leveitä ja särmistään pöristetyt, nyt suosittuja ovat 140 mm tai jopa sitä leveämmät lankut, joiden reunat ovat terävät.

Löylyn henki riemuitsee, että käsityö on taas kunniassaan. Puusepän ammattitaidon halutaan näkyvän, vaikka se vähän maksaisikin. Onneksi, sillä mikään ei ole niin kaunis kuin taidokas puuliitos tai taiten tehty jiiri.

 

Hyvin suunnitellussa saunassa lepäävät mieli ja keho – ja silmä.

 

Löylyn henki on saunahullu suomalainen, joka blogissaan kertoo, mitä kaikkea on saunoessaan tuumaillut. Löylyn hengen asiantuntijana tässä kirjoituksessa on toiminut sisustusarkkitehti Sanna Koivunen Arkkitehtitoimisto Tähti-set Oy:stä.